Riskerar åtal för att ha kollat sin frus e-post…

Via DN,

EpostEn man som satte sig vid familjens delade datorn loggade in och läste av sin frus mejl riskerar nu upp till 5 års fängelse i delstaten Michigan, USA. Huruvida vad de har för samtal om att läsa varandras e-post eller inte framgår inte av artikeln i DN. Läser man vidare står det:

Walker loggade in på familjens dator i bostaden i en förort till storstaden Detroit. Med hustruns lösenord öppnade han mejlen och kunde då bland annat läsa att hon hade en affär med sin ex-man.

Detta kommer nu att för första gången prövas när ett sådant brott har begåtts inom hemmets dörrar och vrår. Om mannen nu fälls för olaga intrång och man får ett prejudicerande fall vad som skall gälla i sådana här lägen kommer detta endast att gälla för fällande domar i Michigan eller kommer det att bli någon att hänvisa till vid andra mål?

Kommer detta endast att gälla civila brottsmål eller kommer det även att kunna hänvisas till ett bredare fält? Såsom när man gör intrång hos människor för att leta efter piratkopierade filer o.s.v.? Detta återstår att se, vi får avvakta och se hur långt det går för mannen…!

Äktenskapet är nu i varje fall upplöst…
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 svar till “Riskerar åtal för att ha kollat sin frus e-post…

  1. Det finns inga civila brottmål, om du inte menar enskilt åtal som förs av just den enskilde. Vad menar du med bredare fält? Husrannsakan finns redan som tvångsmedel och har ju egentligen inget med mannens ”intrång” att göra.

  2. Ja, alltså det finns ju civilrätt och sedan har du ju offentlig rätt. Min tanke var nog om man skulle kunna applicera detta på den offentliga rätten, där myndigheter tränger sig in i den personliga integriteten utan att det finns något som det grundar sig på. En husrannsakan får väl endast göras om det finns misstanke om brott? Skulle myndigheter få ”kolla” din dator om de har lösenord etc. eller om man som individ kan få rätt?

  3. Det är just det jag inte förstår med att applicera. Att mannen snokar på frugan har ju inget med statsapparaten att göra. Staten har ju dessutom möjlighet att kolla din dator, oavett lösenord eller inte – om det finns vissa skäl därtill.

  4. Helt uppåt väggarna är tanken om skydd mot statlig utspionering inte. Tex hade vi i Tyskland för några år sedan långa debatter om en ”Bundestrojaner”—ett skadprogram som skulle utvecklas och insättas av myndigheter för att spionera på medborgare. Detta verkar ha runnit ut i sanden och de exakta modaliterna var mycket oklara, men det fanns en del förespråkare som ville se en installering med betydligt lägre tillstånds- och beviskrav än vid en husrannsakan. Här tillkommer problemet att man vid en vanlig husrannsakan har en större chans att få vetskap om intrånget, diskutera saken med en advokat, lägga in ett klagomål, eller dylikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s