Mer värktabletter än tidigare?

Via SvD,

Sitter och läser en artikel gällande värktabletts-försäljningen i Sverige och hur mycket den har ökat sedan man har fått lov att sälja värktabletter, innehållande paracetamol, i vanliga butiker. En fara med paracetamol enligt professor Björn Beerman är att det i princip inte ger några direkta bieffekter som viss annan starkare medicin kan ha. Detta gör att om man får i sig för mycket paracetamol kan det vara för sent att göra något om leverskadan redan är där.

Enligt honom är detta bara början på något fruktansvärt som kan tänkas komma, om det är så att vanliga ungdomar som inte mår bra får tag på receptfria läkemedel i stora mängder. Det är nog som han säger att piller inte botar några sjukdomar under längre perioder, men kan döva smärtan för stunden.

En egen tanke runt detta är att, har inte livsmedelsbutiker åldersgräns på att sälja receptfria mediciner? Att alla som är under 18 år får inte enligt lag köpa? Bordet inte inte i så fall vara apotekets fel att man kommer åt medicin, där man INTE behöver visa legitimation för att köpa någon form av receptfria läkemedel?

Jag vet själv av egen erfarenhet då jag köpt både Ipren och ”starkare” halstabletter har så snällt fått visa legitimation för dessa medel, trots att jag är långt över 18 år. Expediterna säger att det är svårt att se ålder på människor idag. Kan det helt enkelt vara så att de som säljer till tonåringar under 18 år behöver nya glasögon? Eller gäller inte detta alla butiker? Behövs det bättre kontroll från någon myndighet?

Detta är kanske något man borde ha tänkt lite tidigare på innan man släppte lös receptfria mediciner i butikerna, eller tog bort monopolet från Apoteket. Jag har svårt att se kopplingen mellan mer mediciner i butiker och ungdomar som får tag på mer. Eller hänger de utanför en livsmedelsbutik och frågar om någon kan köpa ut 4 askar Ipren? Frågar de sina föräldrar som inte reagerar? När de enkelt kan gå till Apoteket för att inhandla Ipren utan krav på legitimation…

Vi får hoppas på att det går att få stopp på den trend att fler och fler får tag på värktabletter, då det skadar mer än det gör nytta. Att våra politiker gör något snart innan det går ännu längre!

 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s