Konsumtionshets i onödan?

Läser på SVT.se, (även AB) att redan efter Kalle Anka och hans vänner, runt 16-tiden igår på julafton, har det dykt upp 16 000 nya auktioner på sajten Tradera. Främst är det kläder, barnkläder och hobbysaker som ska säljas vidare.

Detta får mig att fundera på om det är så att vi köphetsar helt i onödan om det ändå inte är någon som vill ha det vi köper till dem?

Okej att man kanske har dubbletter eller att man kan byta varor för att det är fel storlek eller färg osv. Men 16 000 auktionsannonser som antagligen är julklappar som vi har gett till varandra. Är vi bara otacksamma eller behöver vi pengarna vi kan få för våra nya ”saker”?

Man kan även läsa via SvD att julhandeln, liksom varje år…, slog rekord med hur mycket vi konsumerar varje jul. I år uppgick det till den nätta summan av 65 miljarder svenska kronor. Pengar som vi kanske hade kunnat göra annat för istället? Visst är det trevlig med lite klappar under granen och en mysig stund med våra familjer, men måste det alltid sluta med konsumtionshets?

En vecka innan jul gick jag runt och kollade i affärer, inte för att köpa något speciellt utan strosade mest runt och kollade. Föga förvånad över den stress som fanns runtom i varuhusen och i butikerna, folk som använder armbågar för att ta sig fram för att kunna köpa det mesta. För mig är det helt otänkbart, kan vi inte istället stanna upp och fundera på varför vi gör detta?

När man nu då läser att 16 000 nya annonser och med all säkerhet en ökning i mellandagarna, känns det inte rätt onödigt att en vecka innan jul ha sprungit runt helt i onödan när din kära bror eller syster eller vem det nu kan tänkas vara har tänkt att sälja det som du så omsorgsfullt inhandlat och slagit in?

Jag lyssnade en hel del på Musikhjälpen 2010, (SvD) som anordnades för tredje året i rad av Sveriges Radio, och det har varit en hel fantastisk insamling av pengar. Detta året gick pengarna till att man ska stoppa sexhandeln av barn. Jag tror att de till slut fick in en summa av ca 14 miljoner kronor, det är lite mer än 1 krona per person i Sverige. Tänk er om alla i Sverige hade bidragit med 2 kronor, eller kanske t.o.m. kunnat undvara 100 kr? Det hade varit betydelsefullt.

Läs även om: Låt tomten komma med dyrare klappar nästa år via SvD.

Men det kanske handlar om prioriteringar? Vad vet jag…
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s