Rånare utklädda till tomtar stal AK5:or

Via DN.se, SVD.se, SVT.se

Vart är vi på väg? På DN.se och SVD.se kan man läsa om rånare utklädda till tomtar som rånar högvakten i Stockholm. Man kan börja fundera på vart vi är på väg? Nu vet inte jag om dessa är tillräckligt tränade för att klara av ett överfall, men att automatvapen blir stulna mitt på öppna gatan börjar göra mig rädd.

På DN.se kan man läsa:

Eftersom slottet är ett skyddsobjekt ska de som vaktar det ha skarpladdade vapen, säger överstelöjtnant Rickard Beck-Friis Häll till TT.

Efter nattens händelser ska de gå igenom alla regler med soldaterna, inklusive vilket våld som vakterna får använda.

– Vi har ju rätt att använda det våld som behövs för att värja oss och skydda skyddsobjektet. I det här fallet ska vi se vad som hände, säger Beck-Friis Häll.

Blir man överfallen av maskerade män, tomtar eller inte, borde man väl ha rätt att försvara sig? Ska de stå och titta på när de använder sig av skarpladdade vapen själva?

De har skarpladdade vapen för att försvara det som de står framför, men försvara er då! Vi får hoppas på att dessa saker inte drabbar oss ”vanliga” människor. Men med fler vapen ute i samhället blir det bara värre och värre…Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 svar till “Rånare utklädda till tomtar stal AK5:or

 1. Det här händer ju med några års mellanrum, vakterna vid slottet har ju blivit rånade på automatvapnen förut. Men slottet har ännu inte förstått hur de bör hantera det.

  Det är inte så konstigt att det händer: Ett fungerande automatvapen är ju ett eftertraktat föremål. Där står alltså en ensam värnpliktig utanför slottet och turister kommer hela tiden fram till honom och är närgångna så han kan inte reagera på alla som kommer för nära. Så det är bara att gå fram till honom och slå ner honom, han hinner ju inte försvara sig.

  Det finns två lösningar på det här: Antingen ser man till att vakterna aldrig är ensamma, det är ju mycket svårare att övermanna två vakter än en vakt. Men ännu bättre är om de yttre vakterna inte har skjutvapen (men de kan ha batonger). Då finns det ju inget stöldbegärligt där. Då är det ju inget problem för vakterna att turister hela tiden är närgångna. Sedan bör man ha en andra försvarslinje bakom avspärrningarna, och där kan det finnas beväpnade vakter. Vanliga turister tar sig ju normalt sett inte förbi de ”obeväpnade” vakterna och in bakom avspärrningarna, alltså kan de beväpnade vakterna i andra linjen reagera direkt och mycket hårdare på personer som kommer in till dem.

  Det är faktiskt så vakthållning sköts på många andra platser i världen. Så gör t.ex. Ryska flottan när de besöker svenska hamnar. Framför landgången står en trevlig obeväpnad officer och pratar med turisterna. Bakom landgången står däremot två bistra vakter med automatvapen.

 2. Tror inte att man vågar försvara sig i Sverige, klipper du till någon som försöker skada dig så blir du helt plötsligt boven. Man borde få försvara sig och sin omgivning till varje pris, och om det betyder att man måste slå ihjäl den som attackerar så är det helt ok för mig. Sen vet vi inte hur detta gick till, vakten kanske trodde att det var några som skulle skoja och så vips så var han nedslagen.

 3. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv! Kanske skulle det vara bättre om vi hade högvakter där för syns skull med attrapper och någon form av kniv liknande sak istället för skarpladdade vapen, och dessutom sådana som pratar med folk och inte får vara trevlig mot förbipasserande människor! Och att de faktiskt får någon form av väktarutbildning som de kan dra nytta av när det är färdiga med sin värnplikt efteråt.

 4. Förbjud alla tomatar på allmän plats utan giltig legitimation! Ge polisen utökade befogenhetar att spöa upp alla okontrollerade jultomtar. Att det förekommer tomtar på allmän plats är så allvarligt att det borde tillsättas en kommision mot illegala jultomtar. Ser någon en tomte på allmän plats, ring polisen och koppla genast i en åklagare! Koppla gärna in nån av dom där åklagarna som alltid lägger ned utredningar mot poliser för övervåld. Högvakten, den kan man ersätta med elstängsel och mörkerseende kameror, en bra dator som beräknar ett fiktibelt händelseförlopp, en hona och en hane med var sina AK 5 atrapper som folk kan titta på, eller kanske några högvaktare från själva cyberrymden. Sen är saken klar. Det finns väl inget att sno inne på den borggården inte. Å slottet innehåler varekn några drottnmingar, kungar, prinsar eller prinsessor nuförtiden. Möjligen att nån vill ta sig in där dom förvarar julbrännvinet och annat godis nere i källaren. En kupp mot riket, det vet alla, detta kommer att ske via internet och detta förhindrar ju FRA-gänget effektivt, som avlyssnar allt. Fast FRA hade visst missat dom här juletomtarna. Troligen var det inte just AK5:orna som tomtarna var ute efter. Det var säkert kulorna, svartkrutet i dom, som dom skulle göra rörbomber av. Det kanske finns skäl till att kontrollera alla tomtar på stan, att dom inte är självmordsbombar?

 5. Ja, alltså att spöa upp och kontrollera tomtar vore kanske väl att ta i kan jag tycka. Jag tror inte på det där kontrollerande samhället, vilket vi tyvärr drar oss mot mer och mer. Men att inte ha några skarpladdade vapen när det inte finns några kungligheter att vakta innan för borggården är väl kanske en rätt bra idé, och samtidigt då ge värnpliktiga en civil vaktutbildning så att de kan försvara sig mot eventuella hot precis som en ”normal” väktare har.

  Finns nog säkert många spekulation i huruvida de ska använda vapnen, men vi kan ju aldrig med säkerhet veta innan det tyvärr är för sent, och förhoppningsvis är det inte kopplat till fler sprängdåd i Sverige eller i världen. Jag kan väl tycka att det är lite väl hårt att kontrollera alla tomtar, då skulle vi snart få börja sätta etiketter på folk och förfölja dom som nazisterna gjorde under andra världskriget mot judarna, och dit vill vi väl inte igen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s